Jump to content

Fanklub siorbaczy


Nehero
 Share

Recommended Posts

Zakładam fanklub dla miłośników yerby i siorbania :) 

https://dobreziele.pl/sklep/yerba-mate/klasyczna/erva-mate-paran-tostado-300g Bardzo intrygujący zapach, na pewno zupełnie inny niż typowa yerbą, a zaraz będę próbował smak

Na pewno nie omieszkam spróbować tej yerby z mlekiem jak zalecają i zobaczyć jak będzie smakowała( Mate de Leche)

Co do Erva Mate 

To mogę się podpisać pod tym do pisze sklep : "W smaku bardzo przyjemna; w pierwszej sekundzie uwalniają się słodkawe nuty, które momentalnie zostają podbite przez te palone, zbożowe. W tle grasuje łagodny kwasek, który bardzo szybko zanika. W finiszu szaleje nienachalna, kawowo-kakaowa goryczka."

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Też jestem fanem yerba mate, szczególnie odmian paragwajskich: mocne - dużo kofeiny, z wyraźną goryczką i dymnym aromatem.

Nie przepadam za yerbami smakowymi, ziołowymi itp. - tylko 100% ostrokrzew paragwajski. Obawiam się, że ta Erva Mate z posmakiem kawy nie przypadłaby mi do gustu - nie przepadam za kawą, zresztą mi nie służy - dlatego siorbię yerba mate - mam problem z porannym wstawaniem, potrzebuję kofeiny  -więc szukałem zamiennika. Energetyki niezdrowe, dlatego wybór padł na yerbę. Dodatkowo pierwszy łyk, jaki spróbowałem u szwagra, przypominał mi trochę zieloną herbatę, którą też lubię, ale mnie nie pobudza. 

Pięć ulubionych odmian (tylko Paragwaj): Selecta Premium, FD Fede Rico, FD La Mejor, Indega Seleccion Especial, Kurupi Clasica.

Hardware: okute matero z palo santo, stalowa bombilla z odkręcanym sitkiem (żeby łatwiej czyścić), czyścik do bombilli. 

Moje matero z bombillą, w środku chyba Selecta Premium - najczęściej ją wybieram:

matero.thumb.jpg.047b979ce0317e81a90513d93ca2bcc1.jpg

Edited by Bednaar
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
W dniu 24.08.2021 o 09:40, Bednaar napisał:

Obawiam się, że ta Erva Mate z posmakiem kawy nie przypadłaby mi do gustu

Znaczy to nie ma smaku kawy jako takiego.

Ta Erva Mate to jest po prostu prażone liście yerba mate, stąd taki posmak.

Przywodzi to na myśl kawę, bo temu smakowi jest najbliższy, jednak nie da się postawić znaku równości. 

W dniu 24.08.2021 o 09:40, Bednaar napisał:

Moje matero z bombillą, w środku chyba Selecta Premium - najczęściej ją wybieram:

Ja raz miałem tykwę, to spleśniała chyba po trzecim użyciu mimo, że po wypiciu wywalałem yerbe, płukałem i stawiałem by wyschło. Tak, że z tym dałem sobie spokój. 
Miałem też okute palo santo( kupiłem ze sklepu cejrowskiego), dobrze się sprawdzało nie powiem. 
Teraz mam po prostu zwyczajne ceramiczne i najlepiej się sprawdza, najmniej problemów.

Miałem epizod na Chimarrao. W smaku bardzo fajne, lecz jest uciążliwe w zalewaniu.  Trzeba mieć wprawę inaczej pozatyka się bombila i nici z picia. A miałem specjalną bombilę do Chimarrao i mimo to były  problemy. Więc też dałem sobie spokój. Bombila została, bo fajna. Jedną mam krótszą, a drugą taką ultra długą. Smak Chimarrao był bardzo ciekawy, bo taki świeży, nie ususzony, ale świeży, sama yerba też była mocno zielona tak jakby przed chwilą była ścięta. Ale Chimarrao jest zawsze zmielona prawie na mąkę i jak źle się ułożyło kopczyk i bombilę, to robiło się z tego jedno wielkie błotko, które zatykało bombilę i nic się nie dało zrobić. 

Może jakbym mógł pod ciśnieniem przecedzić to, to byłby to fajny sposób na robienie chimarrao bez bawienia się w tradycyjne zalewanie. Ale trzeba by tu użyć typowo laboratoryjnej metody " Sączenie pod zmniejszony ciśnieniem na lejku Buchnera", tam się właśnie odsącza wszelkie płyny od osadów(które nas interesują, zwykle są też podobnej konsytencji co mąka czy właśnie chimarrao) i to mogłoby się sprawdzić. Yerba została by na sączku, a napój w kolbie :D

Tylko trzeba by tu znaleźć jakąś pompkę  do tego. Zwykle się używa pompki wodnej, ale w tym przypadku koszty wody przerosłyby zysk z picia  chimarrao.

Chyba, że by użyć pompy, rezerwuaru jak się używa do chłodzenia LC w PC i zrobić układ zamknięty, woda byłaby w środku. Włączyłoby się pompkę i woda by krążyła, a mielibyśmy zmniejszone ciśnienie. Przynajmniej w teorii. Czyli taka pompka wodna do układu filtrowania z lejkiem Buchnera tyle, że układ wodny zamknięty z obiegiem wymuszonym przez pompkę. Zlikwidowałoby to marnowanie wody.

 

 

Edited by Nehero
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Kertoipp napisał:

daje naprawdę niezłego kopa.

w sumie każda yerba hmm mocniejsza daje  kopa :).

W tym hobby też można popłynąć i są bombile jak i matera ze srebra :D Ładnie i higienicznie :D Nie posrebrzane tylko ze srebra.

Na  przykład: https://etnobazar.pl/product-pol-27024-Unikatowa-bombilla-rodowan-i-zlocone-rekodzielo-Yankel-Szyc-premium-ekskluzywna.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping choć przyznam, że jakoś specjalnie mi się nie podoba. Za mało arystokracka jak na srebro :D 

A to, to już rarytas. https://www.vakiano.com/products/copy-of-chalice-style-mate-with-kid-figure

I niech ktoś powie teraz, że audio drogie.

Link to comment
Share on other sites

Ja od ponad roku piłem codziennie Kurupi, czasem Menta y boldo. W ilościach słusznych. Do 10 łyżeczek na Matero. To mi prawie starczało na dzień pracy. Jeśli nie, zaczynałem w pracy drugie, by następnego dnia znów je zalać. Mam Matero z palo santo owinięte blachą od W.C. :D i sprawuje się nadzwyczaj dobrze. I jedną ceramikę, faktycznie jest wygodniejsza w użyciu. Trzy bombille. Miesiąc temu skończyły mi się zapasy yerby i jeszcze nie kupiłem - biorę od W.C. po 6kg. Miałem nadzieję poradzić sobie w wakacje bez yerby, ale nie do końca się udało. Wróciła kawa, kilka kubków, duże ilości wody gazowanej, a od tygodnia cola. Trzeba będzie składać zamówienie.

Pozdrawiam kolegów serdecznie :) 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
20 minut temu, manu napisał:

Ja od ponad roku piłem codziennie Kurupi, czasem Menta y boldo. W ilościach słusznych. Do 10 łyżeczek na Matero. To mi prawie starczało na dzień pracy. Jeśli nie, zaczynałem w pracy drugie, by następnego dnia znów je zalać. Mam Matero z palo santo owinięte blachą od W.C. :D i sprawuje się nadzwyczaj dobrze. I jedną ceramikę, faktycznie jest wygodniejsza w użyciu. Trzy bombille. Miesiąc temu skończyły mi się zapasy yerby i jeszcze nie kupiłem - biorę od W.C. po 6kg. Miałem nadzieję poradzić sobie w wakacje bez yerby, ale nie do końca się udało. Wróciła kawa, kilka kubków, duże ilości wody gazowanej, a od tygodnia cola. Trzeba będzie składać zamówienie.

Pozdrawiam kolegów serdecznie :) 

Ja kupiłem również La Rubię, bardzo zachwalana, za to, że podobno wybornie smakuje, a do tego jest to tradycyjna yerba, organiczna i od samego początku bez zmieniego składu, recenptury, sposobu produkowania jak i występuje tylko w jednej wersji "smakowej" Ciekawy jestem, bo podobno ma swoich zwolenników, którzy tylko tą yerbe kupują.
Lecz jest to jedna z droższych yerb. 500g kosztuje koło 30zł.

Później będę tej próbował na pewno, jak obecne zapasy mi się skończą. https://dobreziele.pl/sklep/yerba-mate/klasyczna/meta-mate-craft-gehm-leafy-melody-600g

Ta yerba mnie też ciekawi, szczególnie, że można ją jeść 😳 https://dobreziele.pl/sklep/yerba-mate/klasyczna/meta-mate-raw-500g Ale cena mocna już. Ale kto wie, na pewno będą to inne doznania. Smakowo będzie podobnie jak na Chimarrao zapewne, ale tutaj mamy grubo cięte listki, więc nie będzie problemu z parzeniem.

I niech teraz ktoś powie, że hobby yerba mate nie może być drogie.
Yerby po 200zł za 1kg.

Matera i bombile ze srebra 925 po 6k :D (ale przynajmniej można się poczuć jak arystokrata na dworze królewskim, choć tam pewnie jadają ze złotych naczyń :( )

 

Edited by Nehero
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

No cóż, ja sobie sprawiłem ostatnio parę audioprezentów, co prawda po wyprzedaży znaczącej, więc nie powinienem być stratny, ale po drodze były jeszcze wakacje z rodziną jedne i drugie i ... zanim kupię sobie (nawet zwykłej) yerby muszę dokładnie budżet przeliczyć... :D 

 

edyta

Przeliczyłem. Normalnie biorę 12-pak, ale tym razem skromniej https://cejrowski.com/sklep/produkt/6-pak-yerba-mate-kurupi-katuava

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

W dniu 26.08.2021 o 00:21, manu napisał:

Przeliczyłem. Normalnie biorę 12-pak, ale tym razem skromniej https://cejrowski.com/sklep/produkt/6-pak-yerba-mate-kurupi-katuava

https://www.yerbamarket.com/product-pol-6079-KURUPI-KATUAVA-Yerba-Mate.html Tu masz taniej i do tego od 40zł darmowy paczkomat

 

https://cejrowski.com/sklep/produkt/matero-pampeano-z-drewna-palo-santo To mi się podoba, fajny sposób z tymi dziurkami :D

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Nehero napisał:

https://www.yerbamarket.com/product-pol-6079-KURUPI-KATUAVA-Yerba-Mate.html Tu masz taniej i do tego od 40zł darmowy paczkomat

 

https://cejrowski.com/sklep/produkt/matero-pampeano-z-drewna-palo-santo To mi się podoba, fajny sposób z tymi dziurkami :D

 

Taniej, faktycznie. Na przyszłość będę zatem stąd brał. Dzięki!

Tymczasem już siorbię, dzisiaj yerba przyszła.

61C93838-74F6-4912-84E8-4EB4DBB58C16.jpeg

Bombilla, odpukać, nigdy mi się jeszcze nie zatkała.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, manu napisał:

Taniej, faktycznie. Na przyszłość będę zatem stąd brał. Dzięki!

Musisz na bieżąco patrzeć, bo ceny też mogą się zmieniać.

 

5 minut temu, manu napisał:

Bombilla, odpukać, nigdy mi się jeszcze nie zatkała.

Przy zwykłej yerbie się nie zatka. Chimarrao jest tak zmielone, że trzeba umiejętnie zrobić kopczyk i dobrze ułożyć bombilę, by się nie zatkało. Są techniki, ale to trzeba wprawy. :D 

https://cejrowski.com/sklep/produkt/matero-pampeano-z-drewna-palo-santo Nie wiem czy by sobie nie skubnąć takiego matero. Fajny patent z tymi dziurkami do zalewania.

Link to comment
Share on other sites

To co wkleiłem, to też palo santo, ale z dziurkami ułatwiającymi zalewanie. Czyli wsypujesz such do środka byle jak, a wode lejesz do dziurek. 

A tu masz jak przygotowuje się Chimarrao :D Zobacz jaki zieloniutki susz :D 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

W dniu 31.08.2021 o 10:05, prohaks napisał:

Rozszerzyłbym fanklub o siorbaczy yerby i kawy ;) 

A róbta co chceta 😊 ale z kawą mi nie podrodze. W pracy jedynie wypije coś z ekspresu, kawa Dallmayr czy jakoś tak. A tak to jednak yerba bardziej do mnie przemawia. A no i jest tańsza( w większości). 😅

Link to comment
Share on other sites

Mnie też z kawą nie po drodze... już pisałem, że mi nie służy, po prostu mam po niej sraczkę ;)

Koledzy zamawiali La Rubia - jak ją oceniacie? Mnie niezbyt podeszła smakowo, trochę dziwny posmak czegoś nieokreślonego. Zamówiłem ją, bo podobno miała być typowa Paragwajka, mocna i dymna - ale się nieco zawiodłem. Od jakiegoś czasu przestałem już szukać nowych yerbowych wrażeń i kupuję sprawdzone pewniaki. Przeważnie Pajarito, jeśli trafię na promocję. A jak nie, to z czystym sumieniem biorę droższą, ale za to moją ulubioną Selectę Premium. Polecam: mocna, dymna, wyraźna goryczka, konkretny kofeinowy kop w paragwajskim stylu.

selecta-premium.jpg.c52d08f65d2d02f469baaa9d025fca90.jpg

Link to comment
Share on other sites

To jeżeli @Nehero nie masz nic przeciwko to czasem coś tam o kawie się wypowiem.
Problemy żółądkowe po piciu kawy moga wynikać:

- z picia kawy na pusty żółądek 

albo

- picia zaraz bezpośrednio po jedzeniu/ do jedzenia. 

Ten sam problem miałem i odczekuje sobie po prostu koło 1h po jedzeniu i problem zniknął. 

Parzenie kawy jest świetnym rytuałem. Mnie praktycznie zawsze pozytywnie nastraja na cały dzień. 

W zapasie obecnie mam głównie kawy speciality, jasno palone pod metody tzw. alternatywne. Używam drippera V60 od Hario. 

Obecnie w składzie:

Kawa jakości speciality:
Hayb - Się Przelewa Kwiat i Owoc / kawa do codziennego parzenia. Ziarna ocenione "tylko" na 83/100
Hayb - Radio Kampus feat Hayb Cafe Sztosy Vol.2 / kawa pochodząca z Kenii. Ziarna ocenione na 88/100. W kawie wyraźnie wyczuwalne czerwone owoce. 

Heresy - La Fila / kawa pochodząca z Kostaryki. Tu podobnie, ziarnia ocenione na 88/100. Kawa wyraźnie kwiatowa. 

Kawa pod espresso:
Blue Orca Coffee - Doppio Grand Espresso
Blue Orca Coffee - 32 Coffee Red Label 

W parzeniu metodami alternatywnymi fajne jest to że trzeba poświęcić trochę uwagi. Nie jest to jeden klik na ekspresie i wychodzi kawa. Metodą prób i błędów trzeba dobrać stopień mielenia kawy, temperaturę wody itd. Pozwala się to uczyć, jaki parametr jak wpływa na kawę. 

Smacznej kawy czy yerby!

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, prohaks napisał:

Parzenie kawy jest świetnym rytuałem

https://dobreziele.pl/sklep/yerba-mate/klasyczna/erva-mate-paran-tostado-300g W takim razie coś dla Ciebie. Smakowo jest blisko kawy, choć nie jest to oczywiście typowy smak kawy, ale idzie w tę stronę.

W ogóle nie smakuje jak typowa yerba.

W dniu 3.09.2021 o 22:25, Bednaar napisał:

Koledzy zamawiali La Rubia - jak ją oceniacie?

Jeszcze nie piłem. Mam otwartego Krausa oraz erva mate paran tostado podlinkowanego kawałek wyżej.
JAk chcesz coś oryginalnego to tą spróbuj https://dobreziele.pl/sklep/yerba-mate/klasyczna/meta-mate-raw-500g jak mi się skończą zapasy, to tę na pewno kupię do spróbowania.

Może być ciekawie, bo będzie to zupełnie inne doznanie, bo zamiast suszenia mamy mrożenie, no i można wcinać jak chipsy :D 

W dniu 3.09.2021 o 22:25, Bednaar napisał:

Zamówiłem ją, bo podobno miała być typowa Paragwajka, mocna i dymna - ale się nieco zawiodłem.

pamiętaj, że yerba yerbie nie równa, wystarczy inny proces suszenia i już masz inny smak, a z tego co można przeczytać to LaRubia jest tylko w jednym smaku produkowana i niezmiennie od zawsze.   
Sam jestem ciekawy  smaku. Bo taki typowy smak no nie wiem np. Amandy, niby spoko, ale szału nie robi, zbyt zwyczajnie smakuje.

Link to comment
Share on other sites

Ano właśnie - Amanda jest taka "nudna" - ale spoko. Trochę słaba, jak większość argentyńskich. Do mnie wczoraj doszła paczka z 4 x 500 g Selecta Premium - jak już pisałem, mojej ulubionej yerby. Ja wiem, że yerba yerbie nierówna, ale na innym forum La Rubia była polecana jako typowa Paragwajka - a moim zdaniem ma zbyt mocny aromat ziołowy.

Jak kupisz tę "Raw", to daj znać. Ja już przestałem szukać nowych doznań - wiem, czego potrzebuję: mocny kofeinowy kop, dymny aromat, mocna goryczka. To wszystko daje mi Selecta Premium. FD La Mejor lub Fede Rico niby mocniejsze, ale brakuje aromatu wędzonki, który uwielbiam w yerbie.

Edited by Bednaar
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Po 1 Mój nowy termosik na wodę do yerby, by nie latać co chwilę gotować wodę.

IMG_0102.thumb.JPEG.fbe905ed778ddf2be6ced804b448720e.JPEG

Po 2 Otworzyłem yerbę Meta Mate 23 i to jest to. Chimarrao w wydaniu dla leniwych. Pachnie jak chimarrao i smakuje jak chimarrao. Chimarrao może smakuje jeszcze bardziej świeżo i trawiasto i jest bardziej zielona, ale Meta Mate 23 i tak jest bardzo blisko tego, więc zamiennik Chimarrao znaleziony.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Forum Audiofanatyk.pl

Forum audiofanatyk.pl to forum audio stworzone i prowadzone przez pasjonatów tematyki audiofilskiej. Prowadzone pod skrzydłami bloga, pozwala dzielić się opiniami i wrażeniami z odsłuchów, a także rozmawiać na tematy sprzętowe związane ze słuchawkami, kolumnami, wzmacniaczami i dowolnym innym sprzętem audio. 

×
×
  • Create New...