prohaks Posted April 11, 2018 Share Posted April 11, 2018 (edited) Cześć Pewnie są wśród forumowiczów użytkownicy Tidal'a i jak każdy wie ich player jest po prostu tragiczny. Brak EQ a dodatkowo Audeze ma fajną wtyczkę do foobar'a. Pytanie brzmi czy da radę odpalić jakoś Tidala właśnie przez foobar'a? Edited May 3, 2018 by prohaks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Compton Posted April 11, 2018 Share Posted April 11, 2018 Przez foobara się nie da. Ja robiłem to przez Roona - działa to i wygląda świetnie. Ale to bardzo droga apka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted April 11, 2018 Author Share Posted April 11, 2018 33zł/ miesiąc. Jakoś dałbym radę. Co ciekawego proponuje Roon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Compton Posted April 11, 2018 Share Posted April 11, 2018 Poza wspomianych pluginach Audeze, to sporo własnych ustawień, bardzo czytelny i przejrzysty interface, własne biblioteki, info o artystach i okładki do plików z dysku, radio internetowe, teksty utworów, bogate info o plikach w tym Dynamic Range. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted April 11, 2018 Author Share Posted April 11, 2018 Wziąłem sobie triala na spróbowanie. Dzięki @Compton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ysis Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 potwierdzam. Jest elektroniczne audio przed i po roonie. Drogo ale warto. Po pol roku, nie przyszlo by mi do glowy sluchac muzyki w inny sposob. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Compton Posted April 13, 2018 Share Posted April 13, 2018 2 godziny temu, ysis napisał: potwierdzam. Jest elektroniczne audio przed i po roonie. Drogo ale warto. Po pol roku, nie przyszlo by mi do glowy sluchac muzyki w inny sposob. Jaką masz subskrypcję, roczną czy dożywotnią? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted April 14, 2018 Author Share Posted April 14, 2018 Mam problem z Roon'em. Sypie mi się nie miłosiernie. Napisałem do supportu. Zobaczę co zrobią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nehero Posted April 16, 2018 Share Posted April 16, 2018 Dnia 14.04.2018 o 12:14, prohaks napisał: Mam problem z Roon'em. Sypie mi się nie miłosiernie. Napisałem do supportu. Zobaczę co zrobią. A na czym polega to sypanie się? Bo w sumie też czytałem i wygląda zachęcająco szczególnie z wersją dożywotnią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted April 16, 2018 Author Share Posted April 16, 2018 53 minuty temu, Nehero napisał: A na czym polega to sypanie się? Bo w sumie też czytałem i wygląda zachęcająco szczególnie z wersją dożywotnią. Aplikacja wywalała się po prostu bez żadnej przyczyny. Ale ostatnio ustało. Wrażenie użytkowe dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Compton Posted April 16, 2018 Share Posted April 16, 2018 45 minut temu, prohaks napisał: Aplikacja wywalała się po prostu bez żadnej przyczyny. Ale ostatnio ustało. Wrażenie użytkowe dobre. A co Ci support odpisał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted April 16, 2018 Author Share Posted April 16, 2018 6 minut temu, Compton napisał: A co Ci support odpisał? Żeby przyjrzeć się CPU, bo nagle urywa po prostu logi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ysis Posted April 16, 2018 Share Posted April 16, 2018 (edited) On 13/04/2018 at 4:08 PM, Compton said: Jaką masz subskrypcję, roczną czy dożywotnią? roczna bo chcialem przetestowac solidnie ale zmienie na dozywotnia. Nie mialem problemu z instalacja i sewerem a kupilem prostszy od NAS. Nie zapomnijcie do kosztow Roona dodac serwer i pozadna siec wifi jezeli chcecie go uzywac na 100%. To wydatek mniej wiecej 2500 zl z dyskami. Edited April 16, 2018 by ysis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Compton Posted April 16, 2018 Share Posted April 16, 2018 Sterowanie z telefonu po sieci to też fajna opcja. Leżysz na kanapie i zmieniasz utwory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nehero Posted April 17, 2018 Share Posted April 17, 2018 18 godzin temu, ysis napisał: roczna bo chcialem przetestowac solidnie ale zmienie na dozywotnia. Nie mialem problemu z instalacja i sewerem a kupilem prostszy od NAS. Nie zapomnijcie do kosztow Roona dodac serwer i pozadna siec wifi jezeli chcecie go uzywac na 100%. To wydatek mniej wiecej 2500 zl z dyskami. Powiem szczerze prościej jest zbudować sobie komputer i tam wsadzić dyski, wtedy nic nas nie ogranicza poza płytą główną. A przerabiałem tą kwestię chcać sobie właśnie coś takiego zrobić, na razie odłożyłem plany na pózniej. Zacząłem od gotowych NAS, jednak stwierdziłem, że dobry NAS to wydatek 1.5-2k abyśmy nie byli zbyt ograniczeni miejscem na dyski, ani samą pojemnością. A do 1k zbudujemy komputer z używanych części, który możliwościami przewyższy każdy gotowy NAS, a oprogramowania w sieci jest sporo. A dyski? No drogie szczególnie jeśli nie chcemy pierwszych lepszych Osobiście pod serwery i magazyny danych celowałbym w WD Gold 4TB, bo te 8TB i 10TB są z tego co słyszałem piekielnie głośne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ysis Posted April 22, 2018 Share Posted April 22, 2018 problem w takiej konfiguracji to fakt ze komputer musi ciagle byc pod napieciem a obsluga bedzie mniej "user friendly" niz dedykowanego NAS ktory staje sie niewidoczny. Jak chodzi o dyski to nie bardzo widze sensu zakladac tak wielkie dyski i dodatkowo mechaniczne chyba ze ma sie ogromna prywatna kolekcje filmow z wakacji w HD. Do biblioteki audio dysk SSD 300 gb/500 gd ssd wystarczy imo zupelnie przy tidalu i netflixach gdzie duza partia utworow jest online (drugi dysk ssd 200 gd na system). Dodatkowo to eliminuje problem glosnosci dyskow i znaczaco polepsza dzialanie systemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nehero Posted April 25, 2018 Share Posted April 25, 2018 Widzisz coś za coś, mniejsze możliwości za funkcję plug and play. Do samej muzyki masz rację tyle miejsca nie potrzebne, ale czy SSD będzie lepsze? SSD na system jak najbardziej, a SSD na dane? Jeśli codziennie przesyłasz sporą ilość danych liczoną w kilkudziesięciu czy kilkuset GB danych to tak, ale jeśli muzykę masz zamiar wrzucić na dysk i jej nie ruszać to nie wiem jaka miałaby być korzyść z SSD na dane. Chyba, że nie ogranicza Cie portfel to wtedy nie ma problemu 500GB SSD na SATA III to koszt koło 600-1000 zł zależy jakiej firmy weźmiesz. W HDD za ok. 700 zł masz 4TB WD GOLD. Pytanie bedzie tutaj, czy potrzebujesz większej prędkosci czy pojemności. Plus komputera taki, że masz pełną dowoloność i teraz i później przy rozbudowie, a przy gotowcach zostaje kupno nowego, jeśli zabraknie Ci slotów na dyski. Komputer to oczywiście bardziej skomplikowany wybór, bo ręcznie trzeba wszystko skonigurować, ale jak patrzyłem to są gotowe systemy specjalnie pod domowej roboty NAS-y, które funkcjonalnością nawet przebijają gotowce z racji, że nie masz niczego narzuconego z góry. A gotowe NAS-y? Fajne mniej roboty podłaczasz, wkładasz dyski i gotowe. Wszystko zależy czy chcesz się pobawić czy chcesz mieć urządzenie plug and play Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted April 29, 2018 Author Share Posted April 29, 2018 (edited) @Compton Pytanie z tyłka dotyczące Roon'a. Czy to co jest na screenie znaczy że mam roczną subskrypcję ? Bo nie widzę żadnych obciążeń na koncie i zaczynam się zastanawiać o co chodzi. Edited April 29, 2018 by EvilKillaruna Język. // Ev. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Compton Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 Na to wychodzi. Aktywowałeś triala 11. a od 25. masz roczną. Może zejdzie Ci z konta 30. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted April 29, 2018 Author Share Posted April 29, 2018 @Compton Oby! Zamieściłem również pytanie na forum Roon'a, zobaczymy co się dowiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nsk Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 (edited) Dla mnie to wygląda, że już opłaciłeś i następnym razem odnowi się samo ściągając ci kasę automatycznie 25 kwietnia 2019. Także jeśli rozmyślisz się w ciągu roku i nie będziesz chciał kontynuować to anuluj subskrypcję. A z konta pewnie ściągnie ci za kilka dni. Edited April 29, 2018 by nsk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prohaks Posted May 1, 2018 Author Share Posted May 1, 2018 Odpowiedź od supportu: Cytat Right now you still have access to Roon, but our system has attempted to charge your card twice and was unable to process the charge. You should have gotten automated emails from us with regard to the failed charges, which include instructions for how to fix things up. Our system will automatically retry the charges a couple of more times, but if they continue to fail you will lose access to Roon. If you fix the issue and we successfully charge you for your membership, you will maintain access to Roon and you will be all set with your annual membership. Dzisiaj przeprocesowałem płatność i na pewno mam już roczną subskrypcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts