Jaworrr Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 Cześć, czy połączenie Opus#1 jako źródło (wyjście optyczne) -> X1S jako DAC (line Out) -> Little Dot mk3 zadziała? W recenzji X1S na AF widnieje: Wady ... – w trybie liniowym sygnał nie jest przepuszczany na wyjściowe gniazda RCA ... To znaczy, że X1S nie wypuszcza sygnału z DACa bez wzmacniacza po RCA? Geneza pomysłu wywodzi się z braku prawdziwego line-out w Opusie#1 (urządzenie ustawia maksymalną głośność, ale nie jest pomijamy wzmacniacz - porównywałem dźwięk z line-out ze słuchawkowym - bez zmian. A przeważnie daje się usłyszeć odchudzenie brzmienia i powiększenie sceny) X1S chcę używać zatem jako DACa dla LD. X1S otrzymałby sygnał z Opusa po wyjciu optycznym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Łopatko Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 Witam, Zadziała. Wylistowana wada tyczyła się wprowadzenia sygnału analogowego do X1S i została wyjaśniona w treści recenzji jak dobrze pamiętam. Tutaj zaś wprowadzany będzie sygnał cyfrowy, więc nie będzie żadnych obostrzeń i wszystko powinno działać idealnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaworrr Posted March 27, 2017 Author Share Posted March 27, 2017 (edited) Evil, to jeszcze pytanko. X1s miałby być docelowym DACem i stacjonarnym wzmacniaczem. Zagra lepiej (w wyższej klasie brzmienia) od Opusa#1? Edited March 27, 2017 by Jaworrr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Łopatko Posted March 27, 2017 Share Posted March 27, 2017 Nigdy nie konfrontowałem obu w takich rolach łeb w łeb ale znam oba urządzenia na wylot i moim zdaniem nie. Opus jest sam w sobie bardzo dobrym odtwarzaczem i ma na pokładzie sensownego DACa. Dochodzi do tego też kwestia synergii z resztą toru i słuchawkami. Opus ma lepiej wymodelowane skraje i lepszą scenę, zaś X1s to bezpieczeństwo i konwencjonalność. Dla typowej lampy skrajowe granie jest na ogół bardziej atrakcyjne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaworrr Posted March 27, 2017 Author Share Posted March 27, 2017 Dzięki. To jednak przemyślę tego x1s. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts