-
Content Count
29 -
Joined
-
Last visited
Community Reputation
26 GoodAbout Arthass
-
Rank
Początkujący
Recent Profile Visitors
745 profile views
-
Ciężko mi buntem nazwać wybieranie opcji cyrkulacji przy władzy od zawsze tych samych obozów, co najwyżej pod innymi nazwami. Ktoś na tą władzę głosuje. Władza w dużym stopniu odzwierciedla mentalność jej wyborców, a struktura państwowa opiera się dalej na ludziach. Totalitarne zapędy dyktatorskich władz odpowiadają na zapotrzebowanie społeczeństwa słabych ludzi, które w pierwszej kolejności nie potrafi - albo nawet nie chce - samo o siebie zadbać, tylko jest uzależnione od łaski tego co rzuci władza. To się zawsze zaczyna od jednostki, która decyduje się sprzedać swoje niezbywalne prawa za ty
-
W Tajwanie sobie poradzili bez cyrków, ale tam i rząd oraz infrastruktura państwowa cechuje się porządkiem, wysokim poziomem funkcjonalnego zorganizowania, i społeczeństwo jest odpowiedzialne, potrafi dostosować się do minimalnych ograniczeń wymaganych by strategia prewencji się sprawdziła. Tutaj z jednej strony bałagan w strukturach państwowych był jeszcze przed pandemią, to czego się spodziewać w trakcie? Na czym mają budować strategię, skoro struktury są dysfunkcyjne i nieudolne? To jest świetny test praktyczny stanu państwa. A z drugiej strony, społeczeństwo też jest "buntownicze", dla sam
-
Podobna kwestia, więc nie zakładam tematu. Kto korzysta z wirtualnej karty debetowej Revolut, czy warto, w czym się lepiej sprawdza od fizycznej / e-wallet od Google Pay?
-
Po przemęczeniu Bleach to anime wygląda w porównaniu jak arcydzieło Darker than Black (ending theme).
-
Tylko długołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają wysoką temperaturę topnienia, więc po obniżeniu temperatury do ~40-50 stopni napój zacznie robić się grudkowaty i zastygać. Ja robię "golden milk" w wolnowarze i myślę że lepiej byłoby mleko podgrzewać powoli przynajmniej te 8 godzin, wtedy zredukuje się zawartość wody + nabierze słodkości od laktozy. Dopiero gdzieś tak w połowie redukcji mleka wrzuciłbym miazgę kakaową. A na końcu resztę dodatków. Potem jak jeszcze ciepłe do jakichś silikonowych foremek. Jak ostygnie wstawić do lodówki. Jeśli w mleku zostanie duża zawartość wody to ra
-
Te czekolady Biedronkowe Allegro omijać szerokim łukiem. Bardzo tanie, ale nie warto. Nie jestem wybredny, lubiłem prawie każdą czekoladę, ale to jest po prostu mydło z cukrem. Jakby ktoś wytopił wosk ze świeczki i dosypał cukru: Też mam czasem takie coś jak jest dużo cukru. Nie mam pojęcia Ale technicznie nadaje się do obróbki termicznej, bo tłuszcze nasycone. Możesz wpisać w youtube fat bomb / keto bomb. https://forum.mp3store.pl/topic/156216-│jedzonko│ciekawe-techniki-przepisy-tricki-kuchenne/?tab=comments#comment-1565770 Miazga to wydaje
-
Obecnie nie eliminuje całkowicie węglowodanów, jeśli są naturalną częścią produktów. Eliminuję jedynie te dodane. Nie ogarniam ludzi, którzy panikują że mogą mieć za mało węgli w diecie kiedy zrezygnują z niektórych produktów. Nawet na dietach niskowęglowodanowych i tak nazbiera się minimum 10-15g węgli choćby z jajka (zawiera glukozę) czy innych naturalnych źródeł - pomijając, że węgle nie są potrzebne do życia. Węgle są praktycznie wszędzie, oprócz mięśni szkieletowych. A na samych mięśniach szkieletowych ("mięsie" choć to nieprawidłowa nazwa, bo technicznie do tej grupy zaliczają się też po
-
Jest to znacznie zdrowsze. Nawet zdrowe, choć czekolada sama w sobie ma niską gęstość odżywczą, bo to głównie tłuszcz, ale przynajmniej aktywnie nie szkodzi. Eliminujesz praktycznie wszystkie negatywne skutki cukrów rafinowanych - a jest ich ogromna ilość - przy zachowaniu większości smaku (słodziki mają odrobinę inny posmak). Większość słodzików jest neutralna lub zdrowa. Jedyną problematyką może być wpływ na florę bakteryjną jelit, bo część z nich nie przyswaja się kompletnie i może na dłuższą metę modyfikować profil bakteryjny jelit (cukry rafinowane też wpływają na jej profil, tak nawiasem
-
Właściwsze określenie to kompromis. Złoty środek to dla mnie wszystkie produkty nieprzetworzone - w formie jakiej pożywienie zostało stworzone przez naturę dla istot żywych będących jej częścią i ewolucyjnie zaadaptowanych do spożywania produktów natury. Zależy w jaki sposób postrzega się dietę. Dla jednych to kolejny sposób na przyjemności (i wykorzystują to producenci żywności stosując bliss point), dla innych priorytetem jest pierwotna funkcja jakiej służy - dostarczanie wartości odżywczych niezbędnych do życia. To są różne filozofie i nie widzę potrzeby znajdywania złotego środka między fu
-
Tak, technicznie gotującą się wodą nie należy żadnej zalewać W praktyce, po zagotowaniu wody, zasypaniu i innych czynnościach w międzyczasie, temperatura spadnie o te kilka stopni. Jak nie mamy wysokiej jakości herbaty, albo przynajmniej średniej półki, to parzenie z termometrem nie ma sensu. Liści po prostu nie należy zagotowywać. W przypadku regularnych herbat wyżej wymienionych, kilka stopni nie robi różnicy. Zależy od preferencji smakowych, które tak nawiasem zmieniają się z biegiem czasu. Niektórzy lubią herbatę z cukrem. Dla mnie to ohydne i zbiera mnie na mdłości, nie wspominaj
-
Znów bezcześcicie forum audio. A co na to...? Ta Ritter Sport to masa cukru i niewiele kakao. Skład z orzechami laskowymi: cukier prażone orzechy laskowe tłuszcz kakaowy miazga kakaowa mleko w proszku pełne laktoza (z mleka) mleko w proszku odtłuszczone tłuszcz mleczny emulgator: lecytyny (z soi) ekstrakt wanilii Bourbon Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 30% Skład analityczny, cukry: 44g. Czyli prawie połowa to cukier. Dla mnie szczerze nie opłaca się kupować czekolady, kiedy w cenie 60zł/kg (jak jest okazja to nawet 40zł/kg) m
-
Ich najlepsza płyta. To z mojej listy ulubionego modern rock - nazwijmy to tak umownie, żeby się nie rozdrabniać.